SUPERPRZEPIS

Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym Więcej zdjęć (3)

Pstrąg jest smaczny i aromatyczny. Uwielbiają go wszyscy z mojej rodziny. Możemy podawać z ziemniakami.

Składniki:

Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym
Pstrąga patroszymy i myjemy. Nacieramy czosnkiem, solą, tymiankiem i oregano. Odstawiamy na 30 minut. Następnie awokado ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w małe paski, papryczkę bardzo drobno, i dodajemy do awokado. Dodajemy też miękkie masło, solimy i pieprzymy. Pstrąga nadziewamy farszem. Układamy w foli i nacinamy. Smarujemy oliwą, posypujemy kolorowym pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy rybę przez 20 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie folię odwijamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Możemy podać go w takiej postaci. Ale ja robię do niego sos cytrynowy. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy śmietanę, mąkę. Rozcieramy na gładki krem. Solimy i pieprzymy. Wciskamy sok z połowy cytryny , dodajemy starta skórkę. Zdejmujemy z ognia i polewamy pstrąga. Jeśli oczywiście lubimy taki sos.
Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym
Pstrąg podany na talerzu z sosem cytrynowym.
Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym
Kawałek upieczonego pstrąga podany na talerzu.