Sposób przygotowania:
Pstrąg w pysznym sosie cytrynowym
Pstrąga patroszymy i myjemy. Nacieramy czosnkiem, solą, tymiankiem i oregano. Odstawiamy na 30 minut. Następnie awokado ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w małe paski, papryczkę bardzo drobno, i dodajemy do awokado. Dodajemy też miękkie masło, solimy i pieprzymy. Pstrąga nadziewamy farszem. Układamy w foli i nacinamy. Smarujemy oliwą, posypujemy kolorowym pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy rybę przez 20 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie folię odwijamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Możemy podać go w takiej postaci. Ale ja robię do niego sos cytrynowy. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy śmietanę, mąkę. Rozcieramy na gładki krem. Solimy i pieprzymy. Wciskamy sok z połowy cytryny , dodajemy starta skórkę. Zdejmujemy z ognia i polewamy pstrąga. Jeśli oczywiście lubimy taki sos.
zbysiowa