Sposób przygotowania:
Pstrąg w skorupce solnej
Białka ubić na sztywną pianę. Sól wsypać do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością wody, dodać do soli. Do soli dodać też pianę z białek i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Rybę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę. Masło rozgnieść widelcem, wymieszać z czosnkiem. Rybę natrzeć od środka sokiem z cytryny, masłem z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Formę do zapiekania natłuścić, wyłożyć duży kawałek folii aluminiowej, wyłożyć na nią połowę masy solnej. Na tym ułożyć rybę, posypać pieprzem, wyłożyć resztę masy solnej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25minut. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki. Rybę wyjąć, przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami cytryny i podawać.