Sposób przygotowania:
Rogale świętomarcińskie 3
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę , następnie dodajemy cały czas ubijając, stopione i przestudzone, (aby jaja się nie zaparzyły ) masło.W następnej kolejności do masy przesiewamy mąkę pszenną oraz mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Biały mak oraz migdały zaparzamy wrzątkiem , a następnie mielimy. Do utartego maku dodajemy cukier i śmietanę i ucieramy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na stolnicy, wykroić trójkąty, na każdym ulożyć po trochę nadzienia makowego. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze i zostawić jeszcze na troche do wyrośnięcia, następnie posmarować je rozmieszanym białkiem i upiec w temp. 200 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu można polukrować i posypać skórką pomarańczową.