Sposób przygotowania:
Bułeczki z beszamelem
Groszek cukrowy bardzo delikatnie obgotowujemy, odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowania rozczyn. W wodzie rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Całość pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy po czym wlewamy stopniowo mleko. Całość podgrzewamy by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku, delikatnie studzimy. Do miski przekładamy potrzebną ilość mąki, płatki orkiszowe i sól. Następnie wlewamy rozczyn oraz przygotowany beszamel. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ostudzony groszek. Ponownie zagniatamy ciasto by ten się połączył. Gotowe przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Toczymy z niego wałek i dzielimy na około 12 części. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Uformowane bułki przekładamy na blaszkę. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami pszenno- żytnimi. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.