jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułeczki z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Całość smakową i wizualną pieczywa pysznie dopełnia dodatek groszku cukrowego. Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżego groszku nie musimy go wcześniej obgotowywać.

Bułeczki z beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z beszamelem

 

  • Składniki na około 12 sztuk:
  • 450 gram mąki chlebowej typ 750,
  • 50 gram płatków orkiszowych,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • ¾-1 szklanki cukrowego groszku ( u mnie mrożony, ale w sezonie polecam świeży),
  • ok 170 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • około 150 ml mleka,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • Dodatkowo:
  • woda do posmarowania bułeczek,
  • płatki pszenno-żytnie do posypania po wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z beszamelem
Groszek cukrowy bardzo delikatnie obgotowujemy, odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowania rozczyn. W wodzie rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Całość pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy po czym wlewamy stopniowo mleko. Całość podgrzewamy by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku, delikatnie studzimy. Do miski przekładamy potrzebną ilość mąki, płatki orkiszowe i sól. Następnie wlewamy rozczyn oraz przygotowany beszamel. Całość zagniatamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ostudzony groszek. Ponownie zagniatamy ciasto by ten się połączył. Gotowe przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Toczymy z niego wałek i dzielimy na około 12 części. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Uformowane bułki przekładamy na blaszkę. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami pszenno- żytnimi. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Bułeczki z beszamelem
Z masła, mąki, mleka i przypraw wykonujemy beszamel
Bułeczki z beszamelem
Do zagniecionego ciasta dodajemy groszek cukrowy
Bułeczki z beszamelem
Ciasto pozostawiamy do wyrosnięcia , podwojenia objętości
Bułeczki z beszamelem
Z wyrosniętego ciasta formujemy bułeczki