Sposób przygotowania:
Pszenno-owsiany chleb z cebuląEtap 1
![Pszenno-owsiany chleb z cebulą Pszenno-owsiany chleb z cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-owsiany-chleb-z-cebula-406833.jpg)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
![Pszenno-owsiany chleb z cebulą Pszenno-owsiany chleb z cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-owsiany-chleb-z-cebula-406834.jpg)
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
![Pszenno-owsiany chleb z cebulą Pszenno-owsiany chleb z cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-owsiany-chleb-z-cebula-406835.jpg)
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 4
![Pszenno-owsiany chleb z cebulą Pszenno-owsiany chleb z cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-owsiany-chleb-z-cebula-406836.jpg)
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 5
![Pszenno-owsiany chleb z cebulą Pszenno-owsiany chleb z cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-owsiany-chleb-z-cebula-406837.jpg)
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.