Sposób przygotowania:
Pszenno-owsiany chleb z cebuląEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 4
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 5
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.