Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowy chleb z mąki pszennej i owsianej przygotowany na świeżych drożdżach, z dodatkiem suszonej cebuli i orkiszowych otrębów.

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

Składniki:

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka suszonej cebuli w płatkach
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

Etap 1

Pszenno-owsiany chleb z cebulą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Pszenno-owsiany chleb z cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pszenno-owsiany chleb z cebulą
Wyrobione ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 4

Pszenno-owsiany chleb z cebulą
Wyrośnięte ciasto odgazowane i przełożone do foremek.

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 5

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo