nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny chlebek, który jest świeży przez kilka dni

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, drożdże i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy jogurt oraz wodę. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. W między czasie dosypujemy pół garści słonecznika. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto i przełożyć do formy wyłożonej papierm lub wysmarowanej olejem. Z wierzchu smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem i resztą słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temp. 200 stopni.
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem
Przesiewamy do miski mąkę żytnią i pszenną
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem
Wyrabiamy masę i odstawiamy do wyrośnięcia
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem
Przekładamy do formy i posypujemy słonecznikiem oraz siemieniem

Tagi:

chleb pieczywo