13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Chleb Domowy Pszenny na Maślance

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do miski wlewamy maślankę, kruszymy drożdże i mieszamy póki drożdże się nie rozpuszczą. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli.

Chleb Domowy Pszenny na Maślance

Składniki:

Chleb Domowy Pszenny na Maślance

 

  • Składniki:
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 10g drożdży świeżych
  • ¾ opakowania maślanki naturalnej (około 350 ml)
  • szczypta soli (mniej więcej 1 łyżka stołowa)
  • 1 czubata łyżka stołowa siemia lnianego zmielonego
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Chleb Domowy Pszenny na Maślance
Do miski wlewamy maślankę, kruszymy drożdże i mieszamy póki drożdże się nie rozpuszczą. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Miskę w której znajduje się ciasto dobrze wysmarować odrobiną oliwą z oliwek, gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto wyjąć na blat, oprószyć mąką i lnem mielonym, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu jeszcze na około 35min. Formę ostrożnie umieścić w nagrzanym piekarniku do 210°C na około 10 minut, po upływie tego czasu temperaturę należy obniżyć do 180°C i piec jeszcze jakieś 30-40 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 10 minut, a następnie wyjąć chleb.

Tagi:

chleb