Sposób przygotowania:
Chleb Domowy Pszenny na Maślance
Do miski wlewamy maślankę, kruszymy drożdże i mieszamy póki drożdże się nie rozpuszczą. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Miskę w której znajduje się ciasto dobrze wysmarować odrobiną oliwą z oliwek, gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Ciasto wyjąć na blat, oprószyć mąką i lnem mielonym, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu jeszcze na około 35min. Formę ostrożnie umieścić w nagrzanym piekarniku do 210°C na około 10 minut, po upływie tego czasu temperaturę należy obniżyć do 180°C i piec jeszcze jakieś 30-40 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 10 minut, a następnie wyjąć chleb.
Sarenka
msewka
Henia
Wygląda pięknie, ale czy te 10 dag drożdży to nie za dużo?
13sonya
13sonya
luna
Evi