Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb węgierski z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo wilgotny, długo świeży bochenek z ziemniakami. Wzbogaciłam go o naturalny błonnik – babkę płesznik

Chleb węgierski z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb węgierski z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb węgierski z ziemniakami
Zaczyn: zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę. Przykryć i odstawić na całą noc. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól, wlać wodę wymieszaną z miodem. Wrzucić ugotowane ugniecione ziemniaki. Na koniec dodać zaczyn nastawiony wieczorem. Zagnieść jednolite ciasto w międzyczasie dodając nasiona babki płesznik. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie, na około 2,5-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec około 45minut. Wystudzić na kratce
Chleb węgierski z ziemniakami
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól, wlać wodę wymieszaną z miodem. Wrzucić ugotowane ugniecione ziemniaki.
Chleb węgierski z ziemniakami
Na koniec dodać zaczyn nastawiony wieczorem.
Chleb węgierski z ziemniakami
Zagnieść jednolite ciasto w międzyczasie dodając nasiona babki płesznik. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.