Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z suszonymi drożdżami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba jest bezcenny, a sam chlebek dużo smaczniejszy nić kupny:)

Pszenny chleb z suszonymi drożdżami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb z suszonymi drożdżami

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich mleko, wodę i olej. Wszystko wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki keksówki. Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Mleko woda i olej dodane do sypkich składników.
Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Wszystkie składniki wymieszane zagniecione i dokładnie wyrobione.
Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Wyrośnięte ciasto przełożone do foremki i odłożone do ponownego podrośnięcia.

Tagi:

chleb pieczywo