Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ptasie z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybkie mleczna pianka z sezonowymi owocami

Ptasie z malinami

Składniki:

Ptasie z malinami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki zeltyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • maliny

Sposób przygotowania:

Ptasie z malinami
Białka ubijamy, dodając do nich cukier oraz stopniowo po 1 żółtku. mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy za pomocą łyżki. Mase wlewamy do posmarowanej margaryną brytfanki i pieczemy przez pół godziny w temp 170 stopni.

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku - gotową śmietankę wylewamy na upieczony biszkopt i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie układamy na cieśćie świeże maliny, całość zalewamy galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody