Sposób przygotowania:
Ptysie
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę, dokładnie utrzeć. Do lekko schłodzonego ciasta dodać cukier i wbijać po jednym jajku, ucierać.
Z ciasta formować kulki, układać je na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Należy pamiętać, aby zostawić pomiędzy kulkami kilkucentymetrowe odstępy. Upiec.
Gdy ciastka wystygną, ściąć ostrym nożem 1/3 część góry, napełnić śmietaną ubitą z cukrem pudrem.
Ciastka przykryć odciętą częścią.
Gotowe ptysie polać polewą czekoladową.
Przed podaniem ciastka schłodzić w lodówce.
Z ciasta formować kulki, układać je na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Należy pamiętać, aby zostawić pomiędzy kulkami kilkucentymetrowe odstępy. Upiec.
Gdy ciastka wystygną, ściąć ostrym nożem 1/3 część góry, napełnić śmietaną ubitą z cukrem pudrem.
Ciastka przykryć odciętą częścią.
Gotowe ptysie polać polewą czekoladową.
Przed podaniem ciastka schłodzić w lodówce.