Sposób przygotowania:
Ptysie
Wodę zgotować z solą i masłem ciągle mieszając dodać mąkę. Gotować, aż ciasto zacznie się odrywać od dna naczynia. Następnie przełożyć je do miski i przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać, aż będzie gładkie i lśniące. wystudzić. Blachę dokładnie natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i porcjami wyciskać na blachę.Piec 25 minut w temp.200C i zaraz po upieczeniu przekroić na pół i wystudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i zagęszczacza. Na spodzie ptysiów ułożyć wiśnie lum maliny. Śmietanę nałożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wcisnąć na owoce, całość przykryć wierzchami ciastek. Ptysie wstawić do lodówki, aby krem nieco stężał.