Ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę, dokładnie utrzeć. Do lekko schłodzonego ciasta dodać cukier i wbijać po jednym jajku, uciera

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 12 dag margaryny lub masła,
  • 1 łyżeczka cukru.
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki (36 % ),
  • ½ szklanki cukru pudru.
  • Pozostałe dodatki:
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Ptysie
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę, dokładnie utrzeć. Do lekko schłodzonego ciasta dodać cukier i wbijać po jednym jajku, ucierać.

Z ciasta formować kulki, układać je na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Należy pamiętać, aby zostawić pomiędzy kulkami kilkucentymetrowe odstępy. Upiec.

Gdy ciastka wystygną, ściąć ostrym nożem 1/3 część góry, napełnić śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Ciastka przykryć odciętą częścią.

Gotowe ptysie polać polewą czekoladową.

Przed podaniem ciastka schłodzić w lodówce.