cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne. lekkie ciasteczka

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka stopionego masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 6 jaj,
  • krem,
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Ptysie

Wodę zagotować ze stopionym masłem, w gotującą sypać po trochu mąkę, rozbijając ciasto łyżeczką, aby nie było grudek. Gdy ciasto zacznie odstawać od rondla, zdjąć i ubijać dalej aż do wystygnięcia, dodając po jednym jaju. Blachę wyłożyć papierem wysmarowanym masłem. Kłaść łyżką ptysie, w odstępach 5 cm, aby mogły swobodnie urosnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ½ godziny. Gdy się upieką i wystygną, przekroić ostrym nożem na pół. Nałożyć krem i przykryć.


Tagi:

ciastka ptysie