eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ptysie Eli z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ptysie z bitą śmietaną i jagodami.

Ptysie Eli z bitą śmietaną

Składniki:

Ptysie Eli z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Ptysie Eli z bitą śmietaną
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.Jagody umyć i osączyć.Ostudzone ptysie przekroić,dolną część nadziać bitą śmietaną,posypać jagodami i przykryć górną częścią.Ptysie można posypać cukrem pudrem.Smacznego!