Sposób przygotowania:
Ptysie Eli z bitą śmietaną
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.Jagody umyć i osączyć.Ostudzone ptysie przekroić,dolną część nadziać bitą śmietaną,posypać jagodami i przykryć górną częścią.Ptysie można posypać cukrem pudrem.Smacznego!
luna
Ma-Gosia