Sposób przygotowania:
Ptysie z grzybami na pikantniePo upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku ptysie, aż ostygną. Grzyby na noc namoczyć, odsączyć i przesmażyć na maśle z cebulką.Potem zalać wodą na tyle, by zakryć zawartość patelni. Dodać przypraw zapachowych i dusić pod przykryciem przez 35 min. Dodać zawiesiny z wody i mąki lub najlepiej zagęścić topionym serkiem o podobnym smaku doprawiając pieprzem i szczyptą curry. Ptysie nadziewać duszonymi grzybami i nakryć nadzienie ptysiowymi czapeczkami lub pałeczkami, jeśli to eklery. Podawać od razu.
ucieranie, wyciskanie, pieczenie, smażenie, duszenie
1. Odmierzyć składniki, zagotować jedną część, a potem resztę utrzeć pałką.
2. Wyciskać ciastka na blachę i upiec.Wystudzić i wyjąć.
3. Namoczyć grzyby, odsączyć i przesmażyć z siekaną cebulką.
4. Zalać wodą, dodać przypraw zapachowych i dusić.
5. Zaprawić serkiem topionym , zamieszać i doprawić.
6. Napełniać miseczki ptysiów nadzieniem i nakryć górną częścią ciastka.
pieczenie, smażenie, duszenie
1. Przyrządzić ciasto na ptysie na słono.
2. Wyciskać przez tutkę ciastka na blachę i upiec.
3. Przygotować nadzienie z grzybów leśnych i nadziewać nim ptysie.