Sposób przygotowania:
Ptysie z masą karpatkową
CIASTO : Wodę z margaryną zagotować wsypać mąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki . Wyjdzie gęste ciasto , które przekładamy do miski do gorącego ciasta wbijamy po 1 jajku i bardzo szybko miksujemy .Gotowe ciasto wyciskamy na blaszkę w odstępach pieczemy w piekarniku 30 minut w temp.230 C . Krem :z 2 litrów mleka odlewamy 1/2 szklanki , dodajemy 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki maki zwykłej , wlać do gorącego mleka dodać 2i 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy zagotować . Ostudzić dodać 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Rozmiksować . Pod koniec dodać olejek śmietankowy . Gdy ptysie ostygną wypełniamy je masą i posypujemy cukrem pudrem .