mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ptysie z masą karpatkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na spora porcję ptysi i kremu .

Ptysie z masą karpatkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ptysie z masą karpatkową

 

  • Masa na ciasto ptysiowe

 

 

  • Masa :
  • 2 litry mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 2i1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • olejek śmietankowy

Sposób przygotowania:

Ptysie z masą karpatkową
CIASTO : Wodę z margaryną zagotować wsypać mąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki . Wyjdzie gęste ciasto , które przekładamy do miski do gorącego ciasta wbijamy po 1 jajku i bardzo szybko miksujemy .Gotowe ciasto wyciskamy na blaszkę w odstępach pieczemy w piekarniku 30 minut w temp.230 C . Krem :z 2 litrów mleka odlewamy 1/2 szklanki , dodajemy 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki maki zwykłej , wlać do gorącego mleka dodać 2i 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy zagotować . Ostudzić dodać 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Rozmiksować . Pod koniec dodać olejek śmietankowy . Gdy ptysie ostygną wypełniamy je masą i posypujemy cukrem pudrem .
Ptysie z masą karpatkową
Można polać czekoladą kto co lubi pycha :)