misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pudding na -pustą kieszeń-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

gdy w kieszeni pusto,można zrobić pudding z ......

Pudding na -pustą kieszeń-

Składniki:

Pudding na -pustą kieszeń-

 

  • 6 kromek białego chleba bez skórki
  • masło
  • 2 łyżki stołowe suszonych porzeczek i rodzynek sułtańskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 430ml lekko podgrzanego mleka
  • POSYPKA:
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki suszonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Pudding na -pustą kieszeń-
Rozgrzej piekarnik do temp 180stC. Aby przygotować pudding pokrój chleb na małe kwadraciki i posmaruj je delikatnie masłem. Wyłóż dno płytkiego natłuszczonego naczynia połową kwadracików chleba, masłem do góry. Posyp zmieszanymi owocami. Przykryj owoce pozostałymi kwadracikami chleba, tym razem masłem do spody. Rozbij jajka i zmieszaj je z cukrem i podgrzanym mlekiem, a następnie polej nimi ułożony w naczyniu chleb. Aby przygotować posypkę połącz wszystkie składniki i posyp nimi zawartość naczynia. Włóż naczynie do naczynia żaroodpornego, wypełnionego niewielka ilością wody, aby uniknąć tworzenia się grudek. Piecz przez30-40 minut, tak aby zalewa się ścięła. Można podawać na gorącą lub na zimno.