kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Pudding z ryżu z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryż gotować 10 min. na wodzie (szklanka) bez przykrycia,

Pudding z ryżu z owocami

Składniki:

Pudding z ryżu z owocami

 

  • ryż 250 g
  • mleko 1/2 szkl
  • rodzynki 50 g
  • suszone figi 100 g
  • daktyle 100 g
  • cukier 50 g
  • białka 2 szt
  • owoce świeże lub z kompotu

Sposób przygotowania:

Pudding z ryżu z owocami
Ryż gotować 10 min. na wodzie (szklanka) bez przykrycia, dodać drobno pokrajane figi, pozbawione pestek i pokrajane daktyle, rodzynki i cukier. Dodać mleko i gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Do przestudzonego ryżu dodać sztywną pianę, delikatnie wymieszać i nałożyć do polanej zimną wodą formy budyniowej. Ostudzić w lodówce. Podawać wyłożony z formy i obłożony owocami.