zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pudliszkowa - serowa z klopsikami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

kremowa pomidorowa z klopsikami

Pudliszkowa - serowa  z klopsikami

Składniki:

Pudliszkowa - serowa z klopsikami

 

  • Klopsiki :
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Zupa :
  • 600 ml bulionu drobiowo warzywnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 serki topione edamskie ( po 100 g )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 szczypty cukru
  • Dodatkowo :
  • tarty żółty ser do posypania zupy

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa - serowa z klopsikami
Mięso po umyciu zmielić na drobnym sicie razem z cebulą. Dodać do mięsa jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Bulion wlać do garnka i gotować na małym ogniu. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać je na gorący bulion. Gotować je około 3 minuty, potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć klopsiki. Następnie wrzucić serki i gotować do rozpuszczenia się ich. Potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Na talerz kłaść po kilka klopsików i nalewać zupę. Na koniec posypać startym serem.