monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pudliszkowa z mięsem na orientalnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycąca zupa w delikatnym stylu orientalnym-idealna na czwartkowy obiadek, polecam:)

Pudliszkowa z mięsem na orientalnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z mięsem na orientalnie

 

  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 plaster selera o grubości 1 cm
  • 5-6 cm pory
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 125 g makaronu chińskiego błyskawicznego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pudliszki
  • sól
  • szczypta cynamonu na osobę
  • 1 łyżeczka ziarna sezamu na osobę
  • ok. 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z mięsem na orientalnie
Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchew i pietruszkę pokroić w pół plasterki cienkie a seler w małą kostkę. Umytego i osuszonego pora pokroić w plasterki, chyba,że jest "gruby" to w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej sezamowy i wrzucić pokrojone warzywa. Delikatnie podsmażyć. Po około 4-5 minutach dorzucić mięso mielonego i dokładnie wymieszać. Jeśli mięso będzie się "łapać" garnka wlać łyżkę sosu sojowego i zamieszać. Smażyć do momentu, aż mięso przestanie być różowe. Wlać wodę przykryć garnek i zagotować. Zdjąć pokrywkę i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać odcedzony groszek i kukurydzę. W 2 chochlach wywaru z zupy rozprowadzić dokładnie koncentrat i wlać mieszankę do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia. Skosztować, jeśli będzie za mało słone dodać sól. W osobnym garnku zagotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na suchej i czystej patelni podprażyć sezam. Do miseczki lub talerza nałożyć porcję makaronu, wlać gorącą zupę. Z wierzchu posypać szczyptą cynamonu i uprażonym sezamem. Smacznego!
Pudliszkowa z mięsem na orientalnie
Obrane i pokrojone warzywa podsmażyć delikatnie na oleju sezamowym
Pudliszkowa z mięsem na orientalnie
Do warzyw dorzucić mięso dodać sos sojowy i smażyć dalej
Pudliszkowa z mięsem na orientalnie
Gdy mięso przestanie być różowe wlać wodę i zagotować zupę
Pudliszkowa z mięsem na orientalnie
W 2 chochlach wywaru rozmieszać koncentrat i wlać do zupy zagotować