Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pudliszkowa z porem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczna, rozgrzewająca zupa z ciągnącym serem

Pudliszkowa z porem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z porem i serem

 

  • 50 dag ziemniaki
  • 1 duży por
  • 15 dag sera żółtego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • curry
  • ostra papryka mielona

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z porem i serem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy kostkę rosołową, 0,5 łyżeczki soli, nieco pieprzu - całość zalewamy wodą i nastawiamy na gaz. Por pozbawiamy wierzchnich liści i zarówno białą jak i zieloną część kroimy w cienkie talarki. Pokrojony por smażymy na patelni z dodatkiem masła i soli, kiedy się zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, po czym stopniowo dolewamy ok 0,5-3/4 szklanki wody, tak aby koncentrat się idealnie rozprowadzi, całosć dusimy jeszcze chwilkę, tak aby por był miękki, dodajemy również nieco pieprzu, szczyptę ostrej papryki i ok 1/3 łyżeczki curry. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy usmażony por i całość jeszcze chwilę gotujemy. Ser żólty ścieramy na wąskich oczkach. Wrzącą zupę rozlewamy na talerze (musi być na prawdę bardzo gorąca!) i posypujemy ją startym, żółtym serem. Pod wpływem ciepła ser się rozpuści i utworzy smaczny i ciągnący "kożuszek". Zupa nieźle rozgrzewa - polecam :)
Pudliszkowa z porem i serem
Pokrojony por smażymy na patelni z dodatkiem masła i soli,
Pudliszkowa z porem i serem
dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, po czym stopniowo d
Pudliszkowa z porem i serem
dodajemy również nieco pieprzu, szczyptę ostrej papryki i ok 1/3 łyżeczki curry.
Pudliszkowa z porem i serem
Zupa nieźle rozgrzewa - polecam :) bardzo smaczna

Tagi:

sery ser pory