Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z porem i serem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy kostkę rosołową, 0,5 łyżeczki soli, nieco pieprzu - całość zalewamy wodą i nastawiamy na gaz. Por pozbawiamy wierzchnich liści i zarówno białą jak i zieloną część kroimy w cienkie talarki. Pokrojony por smażymy na patelni z dodatkiem masła i soli, kiedy się zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, po czym stopniowo dolewamy ok 0,5-3/4 szklanki wody, tak aby koncentrat się idealnie rozprowadzi, całosć dusimy jeszcze chwilkę, tak aby por był miękki, dodajemy również nieco pieprzu, szczyptę ostrej papryki i ok 1/3 łyżeczki curry. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy usmażony por i całość jeszcze chwilę gotujemy. Ser żólty ścieramy na wąskich oczkach. Wrzącą zupę rozlewamy na talerze (musi być na prawdę bardzo gorąca!) i posypujemy ją startym, żółtym serem. Pod wpływem ciepła ser się rozpuści i utworzy smaczny i ciągnący "kożuszek". Zupa nieźle rozgrzewa - polecam :)