Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z pulpecikami z pary
Ja użyłam rosołu z kaczki (bez tłuszczu). Kawałki mięsa obranego z rosołu (w tym przypadku z kaczki) siekamy drobniutko lub mielimy (ok . 1 szklanki mięsa z rosołu) . Dodajemy pół szklanki posiekanych białych warzyw z rosołu (selera i pietruszki). Dodajemy do masy 1 łyżkę świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej bazylii, jajo, kaszkę mannę. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy, pozostawiamy na 10 minut, by kaszka napęczniała. Formujemy za pomocą łyżki pulpeciki i układamy je na tacy parowaru. Parujemy pulpety około 20 minut. Rosół wlewamy do garnka. Do rosołu dodajemy pozostałe warzywa, miksujemy je blenderem. Dodajemy do zupy pozostałą bazylię, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i chilli. Podgrzewamy zupę powoli. Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem do smaku. Dodatek warzyw z rosołu przenosi słodycz marchewki do zupy oraz aromat pozostałych, poza tym zagęszcza pomidorową. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Wkładamy po kilka pulpecików, dekorujemy listkami bazylii.