jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pudliszkowa z pulpecikami z pary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta zupa pomidorowa z delikatnymi ziołowymi pulpecikami gotowanymi na parze-świetny sposób na pozostałości z niedzielnego rosołku.

Pudliszkowa z pulpecikami z pary Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudliszkowa z pulpecikami z pary

 

  • ok. 1 litra rosołu drobiowego z niedzieli
  • warzywa ugotowane w rosole
  • mięso drobiowe z rosołu (bez skóry)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % Pudliszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sól i pieprz biały do smaku
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z pulpecikami z pary
Ja użyłam rosołu z kaczki (bez tłuszczu). Kawałki mięsa obranego z rosołu (w tym przypadku z kaczki) siekamy drobniutko lub mielimy (ok . 1 szklanki mięsa z rosołu) . Dodajemy pół szklanki posiekanych białych warzyw z rosołu (selera i pietruszki). Dodajemy do masy 1 łyżkę świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej bazylii, jajo, kaszkę mannę. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy, pozostawiamy na 10 minut, by kaszka napęczniała. Formujemy za pomocą łyżki pulpeciki i układamy je na tacy parowaru. Parujemy pulpety około 20 minut. Rosół wlewamy do garnka. Do rosołu dodajemy pozostałe warzywa, miksujemy je blenderem. Dodajemy do zupy pozostałą bazylię, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i chilli. Podgrzewamy zupę powoli. Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem do smaku. Dodatek warzyw z rosołu przenosi słodycz marchewki do zupy oraz aromat pozostałych, poza tym zagęszcza pomidorową. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Wkładamy po kilka pulpecików, dekorujemy listkami bazylii.
Pudliszkowa z pulpecikami z pary
Dodajemy do masy mięsnej 1 łyżkę świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej bazylii, jajo, kaszkę mannę.
Pudliszkowa z pulpecikami z pary
Parujemy pulpety w parowarze około 20 minut.
Pudliszkowa z pulpecikami z pary
Pulpety wyjmujemy z parowaru i wkładamy do gorącej zupy.