Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna pudliszkowa zupa pomidorowo-paprykowa

Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy

 

  • Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 pomidor świeży
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 łyżeczki sosu chili słodko-kwasnego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 500 ml wody
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasionek, pomidora sparzamy obieramy ze skórki, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę czerwoną, czosnek i paprykę chili drobniutko kroimy, przesmażamy na oliwie do zarumienienie, następnie dodajemy pomidory krojone oraz pokrojonego świeżego pomidora, wszystko przesmażamy kilka chwil po czym wlewamy do pojemnika i miksujemy na gęsty krem. W tym czasie drobno kroimy paprykę czerwoną oraz żółtą - przesmażamy je na oliwie. Zmiksowany krem przelewamy do garnka, dodajemy przesmażoną paprykę, doprawiamy - koncentratem Pudliszki, sosem chili słodko-kwaśnym, papryką słodką w proszku oraz ostrą a także bazylią, tymiankiem i oregano - wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut,
Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy
Na patelni przesmażamy czosnek cebulkę i papryczkę
Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy
nastepnie dodajemy pomidory z puszki i świeże
Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy
po przesmażeniu miksujemy na gęsty kremik
Pudliszkowy krem pomidorowo-paprykowy
na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy

Tagi:

sosy papryka