iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pulchna drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto to jedno z najlepszych drożdżowych jakie udało mi się ostatnio zrobić.

Pulchna drożdżówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulchna drożdżówka

 

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag margaryny
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • Kruszonka:
  • 10 dag zimnego masła
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg śliwek jakie kto woli lub ma :)

Sposób przygotowania:

Pulchna drożdżówka
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min w tym czasie drożdże się rozpuszczą i lekko spienią. Margarynę stopić i do płynnej dodać mleko, następnie dodać to do drożdży razem z żółtkami i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i dodać do płynnych składników przed wyrabianiem dodać aromat i zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 1/2 wyrośniętego ciasta na nim ułożyć ciasno połówki śliwek i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, składniki w miseczce mieszać razem tak długo, aż uzyskamy kruszonkę i gotową posypać wierzch ciasta. Przygotowane ciasto odstawić jeszcze na 30 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 35 min.
Pulchna drożdżówka
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min
Pulchna drożdżówka
Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośniecia

Tagi:

śliwki mak