Sposób przygotowania:
Pulchne poduszeczki z białym serem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól, roztopione masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
3. Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką, jednolitą masę. Cukier dodajemy według uznania.
4. Na stolnicy wałkujemy ciasto. Kroimy w kwadraty lub prostokąty, na każdy nakładamy porcję sera i składamy na pół zlepiając brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Rady: Z przepisu wyszło mi 6 blaszek bułeczek.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól, roztopione masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
3. Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką, jednolitą masę. Cukier dodajemy według uznania.
4. Na stolnicy wałkujemy ciasto. Kroimy w kwadraty lub prostokąty, na każdy nakładamy porcję sera i składamy na pół zlepiając brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Rady: Z przepisu wyszło mi 6 blaszek bułeczek.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję bardzo:)