jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pulled pork- wyczesane mięso wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso wychodzi soczyste, pikantne i kruche przygotowane z łopatki wieprzowej lub karkówki. Można dodawać do burgerów, kanapek z dowolnymi dodatkami.

Pulled pork- wyczesane mięso wieprzowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulled pork- wyczesane mięso wieprzowe

przyprawy zmieszane:

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka
  • chili ostre 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz grubo mielony 1 łyżka
  • kumin utłuczony 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku 2 szt. starte na tarce
  • pasta paprykowa słodka 1 łyżka
  • cukier brązowy 50 g

marynata:

  • woda 1 litr
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • sól morska 75 g
  • cukier brązowy 50 g
  • mieszanka przypraw wcześniej przygotowana 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Pulled pork- wyczesane mięso wieprzowe
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z podanych składników zrobić w moździerzu mieszankę przypraw wcześniej. Następnie przygotować marynatę z podanych składników : cukier i sól rozpuścić w wodzie, dodać liście laurowe i parę łyżek mieszanki przypraw.

Włożyć mięso do marynaty i pozostawić na około 7-8 godzin w chłodnym miejscu.

Po tym czasie wyjąć i osuszyć mięso i natrzeć mieszanką przypraw. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 100 stopniach około 8 godzin pod przykryciem.

Pod koniec pieczenia można odkryć aby się przypiekło z wierzchu ale odwracać kilka razy.

Wyjąć i odłożyć aby mięso odpoczęło i porozdzielać dwoma widelcami na pojedyncze włókna.
Pulled pork- wyczesane mięso wieprzowe
Mięso po upieczeniu rozdzielić dwoma widelcami na pojedyncze włólna