Sposób przygotowania:
Pulled pork a`la Igraszki
Składniki na mieszankę przypraw łączymy w miseczce, tak aby stworzyły jednolitą przyprawę. Wodę gotujemy , dodajemy sól i cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy woda wystygnie dodajemy 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw, liście laurowe i ziele angielskie. Umyte mięso przekładamy do solanki i marynujemy minimum 6 godzin. Zamarynowane mięso wyciągamy z solanki, osuszamy dokładnie i wcieramy w nie przygotowaną mieszankę przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Mięso przekładamy do naczynie żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i pokrywką (jeśli naczynie ją ma ). Łopatkę pieczemy minimum 5,5 godziny ( tak to nie żart ! ), ale im dłużej tym mięso będzie delikatniejsze U[pieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mięso wystygnie za pomocą dwóch widelców rozrywamy je na włókna. Pulled pork podajemy jako drugie danie ale świetnie komponuje się w kanapach.