Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, pyszne, sycące i niedrogie danie obiadowe- pulpeciki z wyraźnym chrzanowym posmakiem w pomidorowym sosie.

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie

Pulpety:

  • 75 dag mięsa mielonego (u mnie z karczku)
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia

Sos:

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 0,75 l bulionu
  • 100 g masła
  • 2 duże cebule
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej mielonej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie

Przygotowanie pulpetów:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie
Uformowane pulpeciki gotowe do ugotowania

Wszystkie składniki pulpetów prócz skrobii ziemniaczanej dokładnie zagnieść, wymieszać i uformować z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do gotującego się bulionu z passatą. Gotować 20 minut.

Przygotowanie cebulki:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie
Cebulka smażona na maśle z przyprawą

Po tym czasie dodać obraną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na złoto na masełku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej cebulkę.

Przygotowanie pomidorów:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie
Pokrojone w kostkę pomidory do sosu

Oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, cukier i papryki słodką i ostrą.

ETAP 4:

Pulpeciki chrzanowe w pomidorowym sosie
Gotujące się pulpety w sosie pomidorowym

Gotować całość jeszcze przez 10 minut, po tym czasie doprawić jeszcze pieprzem w razie uznania. Życzę smacznego!