Sposób przygotowania:
Pulpeciki drobiowe
Piersi z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy od czasu do czasu szumując.
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w krube talarki (na 5-6 kawałków).
Wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy.Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Marchewka może być lekko twardawa.
Powstanie nam bardzo lekki - beztłuszczowy praktycznie "rosołek".
Mięso, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy. Wszystko mielimy.
Dodajemy sól, pieprz, (suszony czosnek, paprykę), wbijamy jajka i ewentualnie posiekaną bardzo drobno zieloną pietruszkę.Wszystko razem dokłądnie mieszamy. Jeśli masa wydaje się nam zbyt sucha to dolewamy nalewkę rosołku.Formujemy kulki na 1-2 kęsy.
Odlewamy do rondelka trochę rosołku, doprowadzamy do wrzenia i wkłądamy kuleczki mięsne. Gotujemy na śrenim ogniu około 5 minut. Wyjmujemy. Podajemy z rosołkiem. Można dodać makaron tradycyjny lub ryżowy i odrobinę posiekanej natki pietruszki do ozdoby.
Można dla zaoszczędzenia czasu kulki gotować od razu w tym samym garnku - rosołek stanie się troszkę mętny.
Można też - jeli mamy za mało rosołku - kulki ugotować w wodzie z kostką bulionową.
Danie jest bardzo delikatne. Mięso z piersi jest suche dlatego polecam kulki zatopić w rosole. Można też zrobić z innego mięska :)
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w krube talarki (na 5-6 kawałków).
Wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy.Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Marchewka może być lekko twardawa.
Powstanie nam bardzo lekki - beztłuszczowy praktycznie "rosołek".
Mięso, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy. Wszystko mielimy.
Dodajemy sól, pieprz, (suszony czosnek, paprykę), wbijamy jajka i ewentualnie posiekaną bardzo drobno zieloną pietruszkę.Wszystko razem dokłądnie mieszamy. Jeśli masa wydaje się nam zbyt sucha to dolewamy nalewkę rosołku.Formujemy kulki na 1-2 kęsy.
Odlewamy do rondelka trochę rosołku, doprowadzamy do wrzenia i wkłądamy kuleczki mięsne. Gotujemy na śrenim ogniu około 5 minut. Wyjmujemy. Podajemy z rosołkiem. Można dodać makaron tradycyjny lub ryżowy i odrobinę posiekanej natki pietruszki do ozdoby.
Można dla zaoszczędzenia czasu kulki gotować od razu w tym samym garnku - rosołek stanie się troszkę mętny.
Można też - jeli mamy za mało rosołku - kulki ugotować w wodzie z kostką bulionową.
Danie jest bardzo delikatne. Mięso z piersi jest suche dlatego polecam kulki zatopić w rosole. Można też zrobić z innego mięska :)