Sposób przygotowania:
Pulpeciki drobiowe w pomidorowym sosie z warzywami
Mięso oczyszczamy ,myjemy ,osuszamy i mielimy w maszynce.Do zmielonego mięsa wbijamy jajko,dodajemy bułkę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie wyrabiamy,następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Warzywa obieramy,myjemy i kroimy,cebulę w kostkę,a pietruszki i marchewki w słupki. Pulpeciki i warzywa przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą (około 1 szklanka ) i gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy z przecierem do pulpecików,zagotowujemy.Następnie przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.Na talerze nakładamy porcje makaronu,pulpecików,sosu i posypujemy ziołami.