Sposób przygotowania:
pulpeciki jezyki
Mieso mielone laczymy z ugotowanym ryzem i starta na grubych oczkach marchewka.Wbijamy jajka i wsypujemy tarta bulke.Doprawiamy do smanku przyprawa do miesa i ewentualnie sola.Wyrabiamy mase.Rekoma maczanymi w wodzie formujemy kulki.
W rondlu zagotowujemy wode z kostkami rosolowymi i kolejno wkladamy kulki miesne.Obgotowujemy.Na patelni zasmazamy na lyzce masla make i powoli dolewamy bulionz gotowania pulpecikow.Ciagle mieszamy aby nie powstaly grudki.w powstaly sosik wzladamy pulpeciki i chwilke dusimy.Na koniec wlewamy smietane. Podajemy na gorace z surowka.
W rondlu zagotowujemy wode z kostkami rosolowymi i kolejno wkladamy kulki miesne.Obgotowujemy.Na patelni zasmazamy na lyzce masla make i powoli dolewamy bulionz gotowania pulpecikow.Ciagle mieszamy aby nie powstaly grudki.w powstaly sosik wzladamy pulpeciki i chwilke dusimy.Na koniec wlewamy smietane. Podajemy na gorace z surowka.