sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

pulpeciki jezyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiadek dla maluszków i nie tylko

pulpeciki jezyki

Składniki:

pulpeciki jezyki

 

  • 500 gram mieso drobiowe i wieprzowe,
  • 1 woreczek ryż ugotowany,
  • 1 sztuka marchewka,
  • do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1.2 szklanki bulka tarta,
  • 2 kostki kostki rosołowe,
  • 2-3 lyzki mąka,
  • do zabielenia śmietana

 

Sposób przygotowania:

pulpeciki jezyki
Mieso mielone laczymy z ugotowanym ryzem i starta na grubych oczkach marchewka.Wbijamy jajka i wsypujemy tarta bulke.Doprawiamy do smanku przyprawa do miesa i ewentualnie sola.Wyrabiamy mase.Rekoma maczanymi w wodzie formujemy kulki.
W rondlu zagotowujemy wode z kostkami rosolowymi i kolejno wkladamy kulki miesne.Obgotowujemy.Na patelni zasmazamy na lyzce masla make i powoli dolewamy bulionz gotowania pulpecikow.Ciagle mieszamy aby nie powstaly grudki.w powstaly sosik wzladamy pulpeciki i chwilke dusimy.Na koniec wlewamy smietane. Podajemy na gorace z surowka.