caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pulpeciki resztkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Inspiracją był dla mnie przepis M. Caprari z książki Kuchnia włosko-polska, polsko - włoska pt. Oszczędne pulpeciki "Koniec tygodnia"

Pulpeciki resztkowe

Składniki:

Pulpeciki resztkowe

 

  • 5 czerstwych bułek
  • mięso obrane z 1 porcji rosołowej
  • 3 jaja
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 peczek pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych innych ziół (bazylia, oregano, majeranek, koperek itp)
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • olej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki resztkowe
Kostki rosołowe zalac 1 litrem wody, włozyc połamane na kawałki bułki i namoczyć (w razie potrzeby dolac wody). Bułke odcisnać i zmielić w maszynce lub chwile miksowac (nie za drobno). Do bułki dodać mięso, posiekana zieleninę (szczypiorek, pietruszke i inne zioła), jaja, pieprz oraz jeśli potrzeba sól. Wszystko wyrobic na jedolita masą (taką jak na mielone), jeśli jest zbyt rzadka należy dodac bułki tartej. Z masy formować kotlety, panierować je w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z surówka i/lub dowolnym sosem.

W oryginale zamiast mięsa jest tarty żółty ser. Pozmieniałam też proporcje (mniej jajek, więcej zieleniny i bułek).