Sposób przygotowania:
Pulpeciki w aksamitnym sosie pieczarkowym
Cebule drobno kroimy i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i razem dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie podlewamy wodą, tak aby całość była nią przykryta i czekamy aż woda zagotuje się. W kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i wodą, zagęszczamy nią sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz Maggi. Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 3 minuty. W trakcie gotowania sosu roimy pulpeciki. Do miski wkładamy mięso, dodajemy żółtko i umyty, drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. I wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą rękoma formujemy małe pulpeciki. Smażymy je na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. Ciepłe pulpeciki przekładamy do sosu pieczarkowego. Nie mieszamy już sosu, aby pulpeciki nie rozpadły się.