dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pulpety z mięsa mielonego w pysznym sosie śmietanowo - pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi
Z mięsa, bułki tartej, startego żółtego sera, jajka i przypraw wyrabiamy pulpeciki. Oprószamy je mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy okroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodajemy pieczarki. Zalewamy wszystko 1 szkl bulionu sporządzonego z kostki rosołowej i całość dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy pulpety i liście laurowe. Śmietanę mieszamy z 3 łyż mąki i wlewamy do pieczarek. Wszystko przyprawiamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi
Usmażone pulpeciki wykładam na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Pulpeciki w sosie pieczarkowym dayzi
Pieczarki kroje w małe plasterki lub niewielką kostkę.