Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

pulpeciki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

znane wszystkim pulpeciki z ks. s.Anastazji

pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

pulpeciki w sosie koperkowym

 

  • 50 dkg wołowiny
  • 2 dkg czerstwej bółki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 2-3 łyżki pokrojonego koperku

 

  • 1/8 l wody
  • sól pieprz
  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

pulpeciki w sosie koperkowym
Czerstwą bółkę namoczyć w wodzie.Mięso , namoczoną bółkę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko,sól pieprz,przeciśniety przez praskę czosnek. Wyrobic masę mięsną, uformować klopsiki. Obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Włożyć do garnka, podlać woda i dusić pod przykryciem 20-30 minut Klopsy wyjąć , do sosu dodac pół kostki rosołku , dodać koperek i doprawić. Podawać na półmisku polane sosem . Można też podawać z sosem pomidorowym. .Polecam z cukinią