Sposób przygotowania:
Pizza parma z paprykąPrzygotowanie ciasta
Drożdże łączymy z letnią wodą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowanie sosu i dodatków
W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy sos i dodatki. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy oliwę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
Przygotowujemy dodatki. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki i oliwki kroimy na połówki, mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy na tarce, paprykę kroimy w paseczki.
Pieczenie
Wyrośnięte ciasto na pizzę krótko wyrabiamy, tworzymy płaski placek. Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy plastry mozzarelli, pomidorki oraz paprykę. Wstawiamy do piekarnika (250 st. C) na 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wykładamy oliwki, szynkę i rukolę. Pizzę posypujemy parmezanem.