Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza parma z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza parma - z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami, pomidorami, mozzarellą i parmezanem - to nasz ulubiony rodzaj tego włoskiego przysmaku i to właśnie taką pizzę jemy najczęściej. Tym razem wzbogaciliśmy ją o paprykę.

Pizza parma z papryką

Składniki:

Pizza parma z papryką

Na ciasto:

Na sos:

Dodatki:

  • 5 dużych plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 mała papryka
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • garść rukoli
  • garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Pizza parma z papryką

Przygotowanie ciasta

Drożdże łączymy z letnią wodą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Przygotowanie sosu i dodatków

Pizza parma z papryką
Do pizzy parmy najlepiej pasuje sos pomidorowy

W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy sos i dodatki. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy oliwę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

Przygotowujemy dodatki. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki i oliwki kroimy na połówki, mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy na tarce, paprykę kroimy w paseczki.

Pieczenie

Pizza parma z papryką
Na pizzy rozsmarowujemy sos i układamy dodatki

Wyrośnięte ciasto na pizzę krótko wyrabiamy, tworzymy płaski placek. Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy plastry mozzarelli, pomidorki oraz paprykę. Wstawiamy do piekarnika (250 st. C) na 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wykładamy oliwki, szynkę i rukolę. Pizzę posypujemy parmezanem.