Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z pstrąga szybko można wyczarować pyszne danie. Wystarczy niewiele dodatków, np. czosnek, cebula, natka pietruszki i odrobina sera dla smaku. Pstrąg świetnie łączy się z pieczonymi ziemniakami

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem

Składniki:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem

 

Pieczone ziemniaczki:

Sposób przygotowania:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem

ETAP 1:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem
W pstrągach robimy nacięcia, do których wkładamy czosnek i cebulę

Pstrągi oczyszczamy, robimy kilka nacięć. Ryby układamy na kawałkach folii aluminiowej, przyprawiamy z zewnątrz i w środku solą, białym pieprzem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny. W nacięcia wkładamy plastry czosnku i cebuli.

ETAP 2:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem
Do środka pstrągów wkładamy masło czosnkowe i natkę pietruszki

Natkę pietruszki myjemy.
Każdego pstrąga nadziewamy połową porcji masła czosnkowego i połową pęczka natki.

ETAP 3:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem
Na każdej z ryb układamy kawałki sera i plastry cebuli

Każdy plaster sera kroimy na kilka paseczków.
Na każdym pstrągu układamy ser i cebulę. Ryby owijamy folią.

ETAP 4:

Pstrągi z czosnkiem, cebulką i serem
Ryby pieczemy w piekarniku razem z ziemniakami

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki lub talarki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą. Pomiędzy ziemniakami układamy pstrągi w folii. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20-25 minut.

Tagi:

pstrąg dania