migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach.Ulubione danie mojej córeczki, można podać również z ryżem.

Pulpeciki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

  • 1 opakowanie makaronu świderek ok 400-500 g
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii Kamis
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
  • 2 liście laurowe Kamis
  • sól z pieprzem Kamis
  • sól ziołowa Kamis
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym
Do garnka wlać 1 szklankę wody. Dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy i zagotować. Mięso mielone wymieszać z kaszą manną.Doprawić wedle uznania solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki. Następnie wrzucać je na wrzątek. Dodać przyprawy: bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. Całość zagęścić - w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem. Pulpeciki można też podać z ryżem czy ziemniakami.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Etap 1 Do garnka wlać 1 szklankę wody. Dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy i zagotować.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Etap 2 Mięso mielone wymieszać z kaszą manną.Doprawić wedle uznania solą ziołową.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Etap 3 Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki. Następnie wrzucać je na wrzątek.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Etap 4 Całość zagęścić - w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał.