Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie bolońskim
Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem.SMACZNEGO!UWAGA:Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.