Sposób przygotowania:
Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Cielęcinę mielimy. Dodajemy przyprawy, jajko, mąkę ziemniaczaną, zmieloną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrabiamy mięso aż zacznie odstawać od ręki. Z mięsa formujemy pulpety troszkę większe od włoskiego orzecha. Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszenne i układamy na desce. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pulpety na osolony wrzątek i gotujemy 20 minut. Wyławiamy pulpety i do wywaru dodajemy przecier pomidorowy. Na patelni roztapiamy masło, podsypujemy mąką pszenną i smażymy zasmażkę. Taką zasmażką zagęszczamy wywar z przecierem. Gotujemy aż zgęstnieje i powstanie aksamitny sos. Ponownie wrzucamy pulpety i gotujemy kilka minut. Sos można doprawić według uznania kwaskiem cytrynowym i pieprzem.