Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Cielęce pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne pulpety z cielęciny, pyszne i mięciutkie.

Cielęce pulpety w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cielęce pulpety w sosie pomidorowym

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Cielęcinę mielimy. Dodajemy przyprawy, jajko, mąkę ziemniaczaną, zmieloną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrabiamy mięso aż zacznie odstawać od ręki. Z mięsa formujemy pulpety troszkę większe od włoskiego orzecha. Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszenne i układamy na desce. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pulpety na osolony wrzątek i gotujemy 20 minut. Wyławiamy pulpety i do wywaru dodajemy przecier pomidorowy. Na patelni roztapiamy masło, podsypujemy mąką pszenną i smażymy zasmażkę. Taką zasmażką zagęszczamy wywar z przecierem. Gotujemy aż zgęstnieje i powstanie aksamitny sos. Ponownie wrzucamy pulpety i gotujemy kilka minut. Sos można doprawić według uznania kwaskiem cytrynowym i pieprzem.
Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Mięso mieszamy z przyprawami, czosnkiem , cebulą i jajkiem oraz mąką ziemniaczaną
Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w mące
Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut
Cielęce pulpety w sosie pomidorowym
Przygotowujemy sos pomidorowy i zagęszczamy zasmażką.