edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekkostrawne pulpety z dodatkiem czarnych oliwek w mocno pomidorowym sosie

Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie

 

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka (Indykpol)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” (Kamis – specialite)
  • 1 niepełny słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • kilka lub kilkanaście (w zależności od wielkości) czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie
Mięso przełożyć do miski, na tarce o drobnych oczkach wetrzeć do niego cebulę, dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Wilgotnymi rękami formować dość duże pulpety (mnie z podanych składników wyszło 14 sztuk i dwa kotlety usmażone na patelni) i układać je na dnie dość szerokiego rondla. Zalać wrzątkiem tak, aby całe pulpety były przykryte (mnie wystarczył 1 litr), wsypać łyżeczkę przyprawy Kamisa, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pół godziny pod przykryciem. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Mąkę dokładnie rozmieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu i kilka minut pogotować. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Dodać pokrojone w plasterki oliwki i wyjęte wcześniej pulpety. Wszystko razem zagotować.
Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie
Mięso przełożyć do miski, na tarce o drobnych oczkach wetrzeć do niego cebulę, dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.
Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie
Zalać wrzątkiem tak, aby całe pulpety były przykryte, wsypać łyżeczkę przyprawy Kamisa.