Sposób przygotowania:
Pulpety w podwójnie pomidorowym sosie
Mięso przełożyć do miski, na tarce o drobnych oczkach wetrzeć do niego cebulę, dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Wilgotnymi rękami formować dość duże pulpety (mnie z podanych składników wyszło 14 sztuk i dwa kotlety usmażone na patelni) i układać je na dnie dość szerokiego rondla. Zalać wrzątkiem tak, aby całe pulpety były przykryte (mnie wystarczył 1 litr), wsypać łyżeczkę przyprawy Kamisa, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pół godziny pod przykryciem. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Mąkę dokładnie rozmieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu i kilka minut pogotować. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Dodać pokrojone w plasterki oliwki i wyjęte wcześniej pulpety. Wszystko razem zagotować.
elzbieta8960
cherry
edytaha
Tak właśnie planowałam, ale mi się niestety skończyły, a danie robiłam na szybko, trzeba było improwizować :)