monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pulpeciki można podawać z chlebem, ryżem czy makaronem-istnieje duża dowolność- co kto lubi:)

Pulpeciki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka mąki
  • 350-400 ml wody przygotowanej

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym
Przygotowanie mięsa: Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zatrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól i pieprz , a także bazylię. Wymieszać dokładnie. Do masy po łyżce dodawać bułkę tartą i mieszać aż masa mięsna będzie ładnie się łączyć. Odstawić na pól godziny do lodówki.Przygotowanie sosu: Cebulę obrać i drobno ją posiekać. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. W miseczce mąkę wymieszać z koncentratem, dodać wodę, odrobinę soli i pieprzu dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do garnka z cebulką i zagotować.Z mięsa uformować pulpeciki i wkładać je ostrożnie do sosu. Przykryć pokrywką i dusić pulpeciki na małym ogniu około 15-18 minut, co chwilę mieszając, aby pulpeciki nie przywarły do garnka. Smacznego!
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Wymieszać mięso z jajkiem, bułką stratą cebulą i przyprawami
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Do zeszklonej cebuli dodać wymieszany koncentrat z mąką i zagotować
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Z masy mięsnej uformować pulpeciki i dusić je około 15-18 minut