slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Delikatne pulpeciki z mięsa indyczego podane w kremowym sosie z żółtych pomidorów smakują wyśmienicie.

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów

Składniki:

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów

 

  • pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • sos: 400 g pomidorów żółtych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, curry
  • 1 szkl śmietanki 36%
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawę i bułkę tartą, mieszamy. Następnie formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy oliwę i na rozgrzaną wkładamy pulpety. Obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni na półmisek.

Sos: cebulę i czosnek obieramy oraz drobno kroimy. Pomidory kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.

Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Na koniec wlewamy śmietankę oraz dokładnie mieszamy.

Do gorącego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy przez chwilę. Gotowe pulpeciki z sosem podajemy z ulubionym makaronem.