Sposób przygotowania:
Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawę i bułkę tartą, mieszamy. Następnie formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy oliwę i na rozgrzaną wkładamy pulpety. Obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni na półmisek.
Sos: cebulę i czosnek obieramy oraz drobno kroimy. Pomidory kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.
Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na koniec wlewamy śmietankę oraz dokładnie mieszamy.
Do gorącego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy przez chwilę. Gotowe pulpeciki z sosem podajemy z ulubionym makaronem.
Sos: cebulę i czosnek obieramy oraz drobno kroimy. Pomidory kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.
Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na koniec wlewamy śmietankę oraz dokładnie mieszamy.
Do gorącego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy przez chwilę. Gotowe pulpeciki z sosem podajemy z ulubionym makaronem.