Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięso ugotowane na parze

Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem

 

  • 500g mielonego mięsa z udźca indyka
  • jajko
  • mała, sucha kajzerka
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 spore szczypty pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem
Bułkę moczymy w wodzie aż zmięknie. Mielone mięso z udźca indyka mieszamy z roztrzepanym jajkiem, umytym, osuszonym i posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Dodajemy też kajzerkę z niewielką ilością wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jak masa jest za twarda, to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Formujemy okrągłe pulpeciki, które układamy w parowarze. Gotujemy na parze przez ok 15-20 minut ( w zależności od wielkości pulpecików). Najlepiej smakują z warzywami gotowanymi na parze.
Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem
Mięso z indyka mieszamy z resztą składników
Pulpeciki z indyka ze szczypiorkiem
Formujemy kotleciki które układamy w parowarze