grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym z dodatkiem świeżego koperku są przepyszną propozycją na rodzinny obiad, uwielbiany zwłaszcza przez dzieci.

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym

Składniki:

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym

Przygotowanie masy na pulpeciki

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym
Bułkę tartą możemy zastąpić 1 małą bułeczką.

Bułkę tartą namaczamy w mleku ok. 10 minut.
W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, 5-6 gałązek koperku oraz wyciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pulpecików

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym
Mokrymi rękoma formujemy pulpeciki o wadze ok. 20 gram.

Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki.
Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy pulpeciki na złoty kolor, ok. 10 minut,

Przygotowanie sosu musztardowego

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym
Sos musztardowy gotujemy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Śmietanę mieszamy z musztardą. Przygotowany sos wlewamy do pulpecików. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki gotujemy w sosie do jego zagęszczenia.