Sposób przygotowania:
Pulpet wołowy gotowany na parze
Mięso i warzywa wyjęte z zamrażalnika ułożyć w garnku na parze i podgrzewać by się rozmroziły. Wyjąć . Odłożyć marchewki. Mięso pokroić i zmielić razem z warzywami ( prócz marchewki). Wymieszać. Dodać jajko, natkę pietruszki. Wyrobić dokładnie masę . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Marchewki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą na pulpet. Masę mięsną ułożyć na folii spożywczej i uformować w wałek. Dobrze zakręcić i związać by sie nie rozpadł. Włożyć do górnego garnka do gotowania na parze . W dolny wlać wodę i gotować pod przykryciem 20 minut od zagotowania wody. W czasie gdy pulpet sie gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzić bulionem * i śmietanką . Dodać chrzan. Wymieszać . Doprawić sos do smaku cukrem, solą . Pulpet wyjąć . Odwinąć z folii i pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami z wody , sosem chrzanowym i np. surówka z buraczków. * jeśli nie mamy zamrożonego bulionu na zapas możemy użyć bulionu warzywnego z kostki rosołowej
monikaT83