buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Pulpety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sosie pomidorowym.Polecam

Pulpety

Składniki:

Pulpety

 

  • 60 dag.mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 średnia cebula
  • 200ml.mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • SOS:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pulpety
Bułkę moczymy w mleku.Marchewkę i cebulę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach.Pietruszkę siekamy.Namoczoną bułkę odciskamy z nadmiaru mleka.W misce wyrabiamy wszystkie składniki na jednolitą masę,doprawiamy do smaku.Z masy formujemy pulpety.Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok.10min.W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy koncentrat i jeszcze kilka minut podsmażamy mieszając drewnianą łyżką.Dodajemy mąkę pszenną robimy tzw. zasmażkę .Zalewamy zasmażkę wodą z gotujących się pulpetów, doprawiamy do smaku.Śmietanę hartujemy i dodajemy do sosu.Pulpeciki przekładamy na patelnię i dusimy jeszcze ok.10 min.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.