Sposób przygotowania:
Pulpety cielęce
Mięso umyć, pokrajać i zemleć w maszynce. Obrać i opłukać cebulę, posiekać i udusić z masłem. Dodać do mięsa wraz z tartą bułką, wbić jajo i starannie wyrobić z kilkoma łyżkami wody, po czym przyprawić solą dla smaku.
Z tak gotowej masy uformować pulpety, otaczając je w mące, nadając im lekko płaski kształt. Warzywa obrać, umyć, zalać wrzącą osoloną wodą. Ugotować na nich wywar.
Do wrzącego wywaru włożyć pulpety i gotować ok. 20 min.Pulpety podawać polane sosem jarzynowym, pomidorowym lub grzybowym, można z dodatkiem sypkiego ugotowanego ryżu lub kaszy, oraz z zielonym groszkiem lub fasolką.
Z tak gotowej masy uformować pulpety, otaczając je w mące, nadając im lekko płaski kształt. Warzywa obrać, umyć, zalać wrzącą osoloną wodą. Ugotować na nich wywar.
Do wrzącego wywaru włożyć pulpety i gotować ok. 20 min.Pulpety podawać polane sosem jarzynowym, pomidorowym lub grzybowym, można z dodatkiem sypkiego ugotowanego ryżu lub kaszy, oraz z zielonym groszkiem lub fasolką.