klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Pulpety indycze w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpety indycze w sosie pomidorowym to przepis dla ludzi, którym znudziły się wieprzowe pulpety. Na pewno zasmakują dzieciom, które lubią mięso.

Pulpety indycze w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety indycze w sosie pomidorowym

Pulpety

  • 0,5 kg mięsa mielonego z piersi z indyka
  • szczypior
  • mała cebulka
  • jajko
  • kajzerka
  • 0,5 szklanki wody
  • mąka
  • sól,pieprz

Sos pomidorowy

  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz w ziarnkach

Sposób przygotowania:

Pulpety indycze w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Do miski wlej wodę i namocz w niej kajzerkę. Do kolejnej miski włóż mięso mielone z piersi z indyka. Szczypior i cebulę pokrój w małą kostkę. Do mięsa dodaj jajko, cebulę, szczypior i wyciśniętą z wody kajzerkę. Dodaj sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Pulpeciki obtocz w mące i obsmażaj na patelni.
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową i pieprz w ziarnkach. Zagotuj. Dodaj usmażone pulpeciki i przecier pomidorowy i znów zagotuj.
Na sam koniec dodaj śmietanę 18%. I znów podgrzej.